DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>TILLMÖTESGÅR Anna-Lena Landereng anser att Åda möter ägarnas önskemål.

Åda ab kritiseras för höga kostnader

Ökad administration som medför högre kostnader är en oroväckande tendens inom samhällsservicen.

Det anser Ålands näringsliv och tar upp Åda ab som exempel.

Men Ådas vd Anna-Lena Landereng håller inte med.
I Ålands näringslivs barometer från juni framförs kritik mot hur en del förändringar inom samhällsservicen utformas. Förändringarna anses kostnadsdrivande då många av dem innebär nya lager av administration. Ålands digitala avdelning, Åda, tas upp som exempel.

Aktiebolagets vd Anna-Lena Landereng delar inte uppfattningen att administrationen har ökat med Åda. Hon poängterar vikten av att tillmötesgå de krav som ägarna ställer.

– Ägarna har mycket större krav på Åda än på de tidigare IT-avdelningarna. Till exempel vill de ha mer statistik. Det kräver mer personal och en annan typ av personal än tidigare. Men vi ser inte det som ökad administration, säger hon och tillägger att Åda inte gör något som ägarna inte beställer och vill betala för.

Åda har 23 anställda och ska annonsera efter två nya projektledare när semestertiderna är över. Men Landereng betraktar inte nyanställningarna som extra kostnader, utan som tjänster som behövs för att förverkliga projekt som ägarna efterfrågar. Projektledare förekom inte hos de gamla IT-avdelningarna.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!