DELA
Foto: Bernt Josephson

ÅCA vände till vinst

Högre mjölkpriser och ett starkt fokus på lönsamhet och tillväxt under året bidrog till att ÅCA igår kunde presentera ett positivt resultat för 2017.

Den redovisade vinsten efter skatt uppgick till 66 535 euro, vilket ska jämföras med förlusten på 298 644 euro för 2016.
Det var efter några tuffa år med svaga resultat som Ålands Centralandelslag, ÅCA, i går presenterade sitt positiva resultat, vid en pressträff på mejeriet i Jomala. Vd Johannes Snellman, med drygt 40-års samlad erfarenhet från olika roller i företaget var uppenbart nöjd när han lyfte fram resultatet:

– Vi har höjt omsättningen, skaffat bättre likviditet och höjt avräkningen till bönderna. Lönsamhetslyftet beror bland annat på att vi får bättre betalt för produkterna.

Frida Åkerblom, vice ordförande menar att det är en utmaning att jobba i motvind. Det skapar förutsättningar som tar fram bra idéer:

– Det här är en tuff bransch, där vi ständigt måste ha en extrem kontroll på lönsamheten för att uppnå en långsiktig hållbarhet. Vi har haft ett tydligt fokus på tillväxt under året. Till skillnad mot tidigare år har vi nu en kassa. Förhoppningsvis kan vi lägga krisåren bakom oss och utvecklas positivt framöver. Jag tycker vi närmar oss ett ”hungrigare” mejeri med stora utmaningar, menar hon och fortsätter:

–  Det är nyttigt med förnyelse och produktutveckling. Verksamheten påverkas av trender, även inom mjöldrickandet. Vi får absolut inte fastna i gamla rutiner och vanor när det gäller vår verksamhet. Det finns alltid en plats för mindre mejerier som hittar sin nisch.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!