DELA
Foto: Stefan ÖhbergSPILLD MJÖLK ÅCA förlorar nu en dryg fjärdedel av sina mjölkleverantörer till Arla, men enligt styrelseordförande Trygve Sundblom befinner man sig inte i någon akut kris.

ÅCA förvarnades inte om böndernas övergång

När pressmeddelandet om att 10 mjölkbönder valt att gå över från ÅCA till Arla släpptes under tisdagens kväll var ÅCA:s styrelseordförande Trygve Sundblom lika förvånad som alla andra.

– Jag fick reda på det i ett mess från VD Johannes Snellman. Det var första gången någon av oss hörde om det.
På tisdag kväll släppte Arla Finland ett pressmeddelande där mjölkanskaffningsdirektör Sami Kilpeläinen skrev att 10 av de mjölkbönder som tidigare varit delägare i och leverantörer åt ÅCA nu istället gått med på att samarbeta med dem från och med augusti.

ÅCA:s styrelseordförande Trygve Sundblom säger att beskedet kom som en blixt från klar himmel.

– Jag fick reda på det i ett mess från vår VD Johannes Snellman på samma kväll som Arla släppte sitt pressmeddelande. Det var det första någon av oss hörde om det, och då upphör ändå bönderna att leverera från och med lördag den första augusti. Ingen av dem har sagt något.

Oklar framtid men ingen kris

Hur framtiden nu ser ut är för tidigt att säga, men läget för ÅCA ska enligt Sundblom åtminstone inte vara akut.

– På kort sikt gör det inte så mycket, vi har fortfarande mycket i lager. På längre sikt kan det bli svårare, men vi har inte hunnit göra kalkylerna ännu och oavsett får vi jobba utgående ifrån de här premisserna nu.

ÅCA har nu 26 delägare och mjölkleverantörer kvar, och enligt Sundblom får de som är kvar helt enkelt kämpa hårdare.

– Vi som är kvar får bara bita ihop och göra det vi gör ännu bättre. Det var min spontana reaktion när jag först fick höra om det här, att nu får vi lov att försöka ännu hårdare.