DELA
Foto: Jonas Edsvik
Ålandsbanken har beslutat att inte lämna någon prognos för helåret 2020, eftersom det är omöjligt att förutse de makroekonomiska konsekvenserna av coronakrisen. På bilden vd Peter Wiklöf på bankens stämma 2019.

ÅAB tar tillbaka sin resultatprognos för 2020

Coronakrisen får Ålandsbanken att ta tillbaka sin prognos för rörelseresultatet för helåret 2020. Banken avstår tills vidare från att lägga fram en ny. Krisen syns dock ännu inte i de preliminära siffrorna för första kvartalet.
Bankens preliminära rörelseresultat före nedskrivningar för första kvartalet uppgår till 10,7 miljoner euro. Det är 4,5 miljoner euro eller 72 procent bättre än samma period föregående år. Det framgår i ett pressmeddelande från banken.

Coronakrisen har ännu inte lett till någon märkbar ökning i problemkrediterna. Banken räknar ändå med att rörelseresultatet för 2020 tyngs av de makroekonomiska konsekvenserna av coronaviruset, främst i form av högre nedskrivningsreserveringar och lägre intäkter från kapitalförvaltningsverksamheten.

– På grund av den låga visibiliteten och höga volatiliteten på marknaden har Ålandsbanken beslutat att tills vidare avhålla sig från att ge utsikter för 2020, skriver banken.

Banken publicerar sin delårsrapport för första kvartalet den 24 april.