DELA
Foto: Stefan Öhberg

600 kilo tjärat lindrev går åt

Just nu håller tolv hantverkare på att dreva 5 500 meter däck med 600 kg tjärat lindrev ombord på Pommern.

Att använda traditionella hantverksmetoder är ett viktigt led i att värna också om det immateriella kulturarvet säger Hanna Hagmark-Cooper.
– Det tar lite på ryggen, säger timmermannen Lars-Erik Karlsson.

Han sitter bredbent på däcket och arbetar med drevklubba och drevjärn för att dreva den 4 millimeter breda nåten mellan däcksplankorna med tjärimpregnerat lindrev.

Det slamras och bultas. Regnet smattrar mot plasttaket. Skeppstimmermän och volontärer jobbar tillsammans, just nu tolv man allt som allt.

– Det är viktigt för oss att använda oss av traditionella hantverkstekniker. Man kunde göra detta på andra sätt, men så här värnar vi om det immateriella kulturarvet, säger Hanna Hagmark-Cooper chef för Ålands sjöfartsmuseum.

Det arbetet som nu utförs på Pommern är världsunikt.

– Det är det största kulturarvsprojektet som Åland sett på mycket länge och förhoppningsvis kan vi sprida kunskap och erfarenheter från arbetet vidare till andra.

Arbetsledaren Henrik Engblom berättar att man så långt det bara är möjligt har anlitat lokala hantverkare.

Smeden Simon Påvals har till exempel smitt alla drevjärn som används ombord. Han kom först till Pommern och var med och drevade så han fick se hur verktygen skulle användas, sen smidde han dem på skördefesten på Bolstaholm.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!