DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>JÄTTEROLIGT Jörgen Strand (närmast kameran) och John Holmberg har haft roligt när de samlat in svar från massor av ålänningar utanför Kantarellen och Mattssons i Godby.

400 ålänningar har svarat på frågorna

Hur många kommuner ska Åland ha? Vad ska landskapet göra om intäkterna minskar?

De och flera andra frågor har 400 ålänningar svarat på i en enkät som ex-politikern Jörgen Strand initierat.
Jörgen Strand, tidigare lagtingspolitiker för Moderat samling, klev av från politiken redan inför det förra lagtingsvalet. Han ställer inte heller upp i valet om drygt två veckor och tillhör inte längre något parti.

– Så när John Holmberg, min kompis sedan många år, ville ha tips på något roligt man kunde göra inför valet så föreslog jag att vi skulle ställa olika frågor direkt till väljarna ute på fältet, berättar han.

Holmberg, som ställer upp för liberalerna i valet, var med på noterna. Tillsammans har de stått utanför Kantarellen och Mattssons i Godby med sina enkätlappar – ungefär som Nya Åland brukar göra i pejlingarna.

Skillnaden är att Strand och Holmberg har jobbat under tre eftermiddagar den 28-30 september och fått svar av så många som strax under 400.

Frågorna är allmänna och följer inga partilinjer. Svaren på den fråga som handlar om klumpsumma eller egen beskattning kommenterar Jörgen Strand så här:

– Enkäten visar klart att folk föredrar klumpsumman. Nästan två tredjedelar har den åsikten. Det visar att politiker lägger alltför stor energi på egen beskattning.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!