DELA

40 år sen Nya Ålands provnummer

Både landskapet Åland och tidningen Nya Åland firar ett jubileum i dag.För 40 år sen, på självstyrelsedagen 9 juni 1981, utgavs provnumret av Nya Åland.

Tidningen Ålands tidigare chefredaktör Hasse Svensson, som hade avskedats av tidningsbolagets styrelse, var en drivande kraft. Med sig hade han flera redaktionsmedlemmar som också hade avskedats efter att de gått ut i strejk för att visa sitt stöd för honom.

Stödet för en andra lokaltidning, som skulle vara obunden, var brett. Tidningen skulle ges ut av andelslaget Åländsk rapport som siktade på att minst tusen andelar för 150 mark styck skulle tecknas till midsommaren. Det skulle säkra utgivningen.

Andelslagets ordförande Anders Johansson hyllade ”de journalister som nu står på bar backe för att de vägrat dagtinga med sin yrkesheder”.

Inget var omöjligt

Tidningen delades ut till alla hushåll den 9 juni.

– Provnumret var ingen lätt uppgift för en redaktion utan lokaliteter, riktiga arbetsredskap, arkiv och tillgång till tidningspress. Men det fanns en fantastisk samarbetsanda. Ingenting fick betraktas som omöjligt, skrev Hasse Svensson år 2000 i en återblick på händelseförloppet som ledde till Nya Ålands grundande.

Lokalfrågan löstes när konsuln William Nordlund och hans fru Maggie ställde Strandnäs gård till andelslagets förfogande hyresfritt.

Läsarna kände igen många av journalisterna Maj-Len Lindholm skötte familjesidan, Roffe Witting skrev om Sunds IFs fotbollsframgångar och Harriet Tuominen intervjuade presidenten Curt Olsson i Högsta Domstolen i Helsingfors som tyckte att det fanns utrymme för ökad självstyrelse.

Och ”ledande politiker och kulturpersonligheter” fick säga vad de trodde om Nya Åland.

Ungcenterns landstingsledamot Bert Häggblom tyckte att en läsarägd tidning låg i allmänhetens intresse ”eftersom en sådan har de bästa förutsättningarna att var objektiv och inte styras av vissa intressen”.

Författaren Anni Blomqvist var tveksam.

– Jag tror det blir svårt att få en andelstidning levande. Största delen av oss ålänningar är så konservativa så vi håller fast vid den gamla tidningen.

En månad senare, den 10 juli 1981, kom det följande numret av Nya Åland som till en början var en veckotidning.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp