DELA
Foto: Fredrik Axelsson

35 dagsböter för slag i ansiktet

Ett bråk mellan en man och en kvinna i september i fjol urartade i att mannen slog kvinnan i ansiktet.

I fredags kom tingsrättens dom, 35 dagsböter på sammanlagt 840 euro för mannen trots att kvinnan försökte ge förmildrande omständigheter i rätten och ta tillbaka en del av vad hon sagt i anmälan.

Både mannen och kvinnan var berusade när bråket i en lägenhet uppstod, enligt kvinnans vittnesmål på grund av att hon ville ha mer öl, men blev nekad. Hon blev upprörd och började skrika och vifta med händerna. Situationen ledde till att mannen gav henne ett slag i ansiktet. I förundersökningen sade kvinnan att det skett med knuten näve, men i tingsrätten menade hon att hon varit så berusad att hon inte hade klara minnesbilder av händelsen och att slaget kan ha utdelats med öppen hand.

De ansiktsskador som hon hade, och som dokumenterats direkt efter händelsen, sade hon att kan ha uppkommit när hon lämnade lägenheten och varit så berusad att hon fallit omkull flera gånger.

Den polisman som påträffade kvinnan efter att hon lämnat bostaden, vittnade att kvinnan sagt att det skett med knuten näve. Och tingsrätten konstaterade att den skada som finns dokumenterad är ”för lokal” för att ha uppstått vid ett fall. Även näsan eller resten av kinden borde varit skadade, menar tingsrätten.

Tingsrätten ansåg att det inte finns orsak att betvivla att det utdelats ett slag, men det gick inte att styrka att det var ett knytnävsslag.

Tingsrätten utdömde 35 dagsböter på sammanlagt 840 euro för mannen. Han får också ersätta staten med 18 euro för beviskostnader.