DELA
Foto: Ralf Carlsson

32 m/s måste vara mätfel

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Den senaste veckan fick vi en liten köldknäpp som påminnelse om att det nog blir vinter så småningom. Men innan dess får vi en mild period igen.

Natten till måndagen kröp temperaturen ned till -8 grader på flera håll. Men i norra Sverige hade man -21 grader och i norra Finland på flera håll runt -17 grader. Oktober ser ut att få en dygnsmedeltemperatur runt 7,2 grader som är väldigt nära det normala som är 7,0.

Fortfarande lite dåligt med regnandet men tisdagen och natten till onsdagen gav lite behövlig blöta på 13 mm. På svenska sidan har man däremot drabbats av den så kallade ”snökanonen” som meteorologiskt heter ”sjösnö”.

Något som sällan drabbar Åland då förutsättningar nästan saknas. Men kan dock vid sällsynta tillfällen förekomma främst på norra Åland höst-vinter vid nordostliga vindar men även ibland vid nordvästliga vindar. Skapas uteslutande vid pålandsvindar.

I början av veckan fick vi smaka på hårda sydostliga till sydliga vindar runt 19 m/sek i medelvind och storm i byarna med 27 m/sek. Det fick våghöjden i Ålands hav att nå 4 meter men än vågigare var det i norra Östersjön där det registrerades toppar på strax över 6 meter.

Vid Nyhamn uppmättes kl 02.20 natten till onsdagen 32 m/sek (orkan), men det kan nog tillskrivas mätfel då topparna i byarna runt den tiden ligger runt 20 m/sek. De som trafikerar i området känner till att Nyhamns mätare ofta har mätfel.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan