DELA
Foto: Jonas Edsvik

14 åtalade i stor knarkhärva

I dag började behandlingen av ett av de största narkotikarelaterade målen i åländsk historia. Totalt 14 åtalade och tolv målsägande har koppling till det nätverk som enligt åklagarens beskrivning har sålt, brukat och förvarat olika former av droger, främst hasch och amfetamin.

Målet omfattar 21 åtalspunkter som innefattar bland annat grovt narkotikabrott, olaga hot, grov misshandel, försök till grov utpressning och grovt hemfridsbrott. Brotten är alla kopplade till varandra och bottnar i den narkotikahandel som tre av de åtalade misstänks för.

Enligt åklagarens beskrivning ska narkotikahandeln ha skett organiserat. En av de åtalade männen ska ha fungerat som en ledare för nätverket och bland annat gett de andra order om skuldindrivningar. Indrivningarna har enligt åtalet skett under våld eller hot om våld och organiserats via en skuldlista i en av männens mobiltelefon.

Åklagaren bedömer fallet som grovt eftersom det handlat om så pass stora mängder narkotika och tyngre droger. Handeln har främst bestått av hasch och amfetamin, men också ecstasy, kokain, och olika typer av starka och receptbelagda läkemedel. Nätverkets ledare ska ha tjänat närmare 26 745 euro på droghandeln som ska ha skett kontinuerligt mellan januari 2016 och juni i år.

Samtliga av de tre åtalade nekar till att handeln ska ha skett organiserat.

– Det finns inget nätverk, sade ett av ombuden, Guy Björkqvist, under dagens rättegång.

Läs mer i Nya Åland!