DELA

0,7 grader var mycket varmare

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Antalet soltimmar slog kanske nytt rekord igen liksom maj gjorde.

Juni blev mycket varmare än normalt för månaden och medeltemperaturen blev 13,6 grader som skall jämföras med en normal medeltemperatur som är 12,9 grader. Låter inte mycket med 0,7 grader varmare än normalt men som avvikelse för en hel månad betraktas det som mycket varmare.

Juli som vi nu är inne i har en normal medeltemperatur på 16,8 grader men de första dagarna i juli har inte nått upp till det ennu. Visst har vi haft en varm vår men det var det även 1735 då man i månadsskiftet juni-juli började skörda rågen.

Nederbörden räckte inte ens till hälften av vad som är normalt för juni och blev 23,8 mm att jämföras med en normal juni som ger 50,9 mm.

Nu har vi de två varmaste månaderna framför. Juli ser ut att börja lika nederbördsfattig som juni.

En normal julimånad ger 58,2 mm regn men de första dagarna i juli har gett c:a 1 mm på de flesta håll. Semesterfirarna ber om en lång torr och solig period medan jordbrukarna ber om en regnperiod.

Vindarna har den senaste veckan varit ganska friska men lugnar nog ned sig den kommande veckan. Men under hela våren har det mest handlat om svaga vindar och ovanligt få blåsiga dagar.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan