DELA

Prisbelönt tältläger på vikingamarknaden

Historiska lekar, vikingastrider och smyckesförsäljning. Det är vad som gäller för en av medeltidsgrupperna som har rest till vikingamarknaden från Stockholm.

I ett av telten i vikingabyn bor Fredrik Hellman, Vanna Lindgren och deras nyfödda dotter Ida Lindgren. De kommer från Stockholm reser med en grupp på nio vikingar.

– Vår grupp har tillsammans fyra tält. Vi säljer dekorationer och bling och så fajtas vi. Vi anordnar också en uppvisning av historiska lekar från medeltiden där vi kallar oss Birkaboys, säger Fredrik Hellman.

Enligt honom försöker familjen leva så historiskt som möjligt.

– Vi reser med ganska mycket packning, på det viset är vi ganska ohistoriska. Men vi försöker att i så stor utrsträckning som möjligt leva historieenligt. När vi är hemma i Stocholm brukar vi använda tygblöja på Ida, men nu på resan använder vi engångsblöjor.

Uppoffringar

I tältet har familjen en stor säng av historisk modell.

– Det var fuktigt inatt och gräset var blött, men vi har det ganska bekvämt för vi sover i en säng. Den är byggd i samma modell som ett historiskt fynd i Norge, säger Fredrik Hellman.

Enligt Vanna Lindgren har medeltidslivet både för- och nackdelar.

– Det kan vara svårt ibland att leva så här. Man måste göra en del uppoffringar. Men vi tycker ändå att vi har det ganska bekvämt.

Deras läger har vunnit Camp of the year i Trelleborg 2014 och Borrepriset i Norge 2010. Enligt Fredrik Hellman är det viktigt att sköta om lägret om man vill vinna priser för det.

– Vi försöker hålla ordning i tältet och få det att bli inbjudande och hyfsat historiskt.

 

Leo Sarling

leo.sarling@nyan.ax