DELA

Viveka Eriksson besöker Ukraina

Liberalernas partiordförande Viveca Eriksson har blivit inbjuden av EU-parlamentarikern Henrik Lax (sfp) att delta vid ett studiebesök till Ukraina under veckoslutet. Resesällskapet som förutom Eriksson och Lax bland annat består av YLEs nyhetschef Asta Lumikero, Helsingin Sanomats chefredaktör Janne Virkkunen, professor Henrik Meinander och ambassadör Arto Mansala ger sig av på onsdag och stannar i Ukraina till och med söndag.
Under besöket kommer deltagarna bland annat besöka Finlands ambassad och möta ambassadör Laura Reinilä som kommer att informera dem om läget i Ukraina. Sveriges ambassadör Christer Ålander kommer att informera om Gammalsvenskby, en by i södra Ukraina där några personer fortfarande talar svenska efter den tiden då svenskar från den svenskspråkiga ön Dagö i Estland på 1700-talet flyttade till landet.
Ett besök på parlamentet och möten med utrikesutskottet och en representant från kulturministeriet, ett seminarium om EU- och visumfrågor och ett möte med chefredaktörerna från två ukrainska tidningar där åsiktsfriheten och den politiska situationen i landet skall diskuteras är också inplanerat. (ml)