DELA

Varginitiativ till riksdagen

Medborgarinitiativet om stamvårdande jakt på varg i Finland har lämnats till riksdagen. Medborgarinitiativet samlade snabbt – det tog inte ens en vecka – över 50 000 namn och i onsdags lämnades förslaget till riksdagen.

Målet är att bereda en lag som gör det möjligt att genomföra en stamvårdande jakt på vargen i Finland. Lagen ska också ge möjligheter till att undersöka hur stor vargstammen är, hur renrasig stammen är och hitta ett sätt att avlägsna vargar som utgör hot och fara.

I Finland har vargen orsakat skador på både produktionsdjur och jakthunder under sommaren och hösten, vilket orsakat uppståndelse. Enligt Naturresursinstitutet Luke har vargstammen ökat med 25 procent i år i jämförelse med förra året.

Initiativet till namninsamlingen togs av Finlands jägarförbund, lantbruksorganisationerna MTK och SLC och en rad jakthundsföreningar. (eh)

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp