DELA

Utredning om blindtarmssjuk i polisförvar

Landskapsregeringen utreder om personal på Ålands centralsjukhus gjorde rätt när man tillkallade polisen efter att en man med blindtarmsinflammation blivit aggressiv.
– Det här är inget akut ärende, utan något som vi reder ut efter hand. Det kan ta veckor, eller det kan ta en månad, säger landskapsläkaren Birger Ch Sandell.
Mannen kom till sjukhusets akutavdelning med magsmärtor på måndagen. När han väntat ett par timmar utan att ha fått vård fick han ett vredesutbrott. Personalen kallade då på polisen, som förde honom till polishuset och lät honom övernatta i en cell. Följande dag opererades han på sjukhuset – för en blindtarmsinflammation.
Nu begär landskapsregeringen en utredning av chefsläkaren Kai Fagerström.
– Chefsläkaren skall utreda ärendet på plats och skicka in förklaringar, utredningar och sin egen bedömning, säger säger Sandell, som läste om händelsen i tidningen Åland.
– Patienten har inte varit i kontakt med oss. Genom att det blivit allmänt känt i tidningen så faller det under vår tillsynsbehörighet.
Björn Andersson, landskapets enhetschef för polisärenden, begär en liknade utredning från polismyndigheterna. Svaren skall vara inne om två veckor och Birger Ch Sandell vill i det här skedet inte kommentera utredningen. (pd)