DELA

Tydligare om jordförvärv

I fredagens Nya Åland berättade vi hur Biltema drog sig ur en etablering på Åland år 2019, då man inte ville vara i minoritet i styrelsen för det bolag som skulle komma att äga fastigheten. Som vi skrev i en mening i artikeln ändrades kraven för att beviljas näringsrätt i februari år, så att det numera räcker att en person i ett bolags styrelse har åländsk hembygdsrätt.

Landskapsregeringens jurist Adrian Jansson vill dock förtydliga att för jordförvärvstillståndkrävs fortfarande som huvudregel att minst två tredjedelar av bolagsmännen eller styrelsemedlemmarna har åländsk hembygdsrätt, eller är fast bosatta i landskapet sedan minst fem år tillbaka.

”Undantag från styrelsekravet kan göras om verksamheten på marken utgör basservice för samhällsfunktioner, vilket inte är fallet gällande Biltema”, skriver Adrian Jansson till Nyan.

Detta gäller även för planerad mark. (bn)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp