DELA

Tvingas betala tusentals euro till byggfirma

En åländsk kvinna ska betala 4.500 euro till en byggfirma i riket. Det har tingsrätten beslutat. Hon ska även ersätta firman för rättegångskostnader på 7.000 euro.
Kvinnan anlitade hösten 2009 företaget för att bygga ett timmerhus. Parterna diskuterade först en modell som skulle kosta cirka 10.000 euro att bygga. Kvinnan bestämde sig sedan för en annan modell.
Därefter går åsikterna isär om vad som bestämdes angående priset. Företagaren säger att han inte uppgett något pris för uppförande av den nya modellen. Han säger också att han meddelat att det är timdebitering som gäller och att han sagt att den nya modellen skulle bli dyrare än den första som diskuterades.

Mycket dyrare
Kvinnan hävdar att mannen sagt att uppförandet skulle kosta lite mer än 10.000 euro. Hennes åsikt är att de avtalat om ett pris som något kunde överstiga den summan men inte i den utsträckning som det sedan blev.
Kvinnan uppger att hon betalat totalt 23.000 euro för arbetet.

Stöder mannen
Tingsrätten konstaterar att kvinnan betalat betydligt mer än det hon säger att byggaren och hon kommit överens om. Det stöder mannens berättelse om att de inte alls enats om ett pris på lite mer än 10.000 euro.
Tingsrätten har tagit hänsyn till kvinnans ställning till konsument och de vaga uppgifter som firman inledningsvis gett. Parternas avtal jämkas därför så att kvinnan betalar 4.500 euro istället för de 5.800 som byggaren yrkat på. Dessutom ska hon ersätta en stor del av hans rättegångskostnader. (ak)