DELA

Tullchef vill hårdare kolla importpaket

”Upp till hälften av de varor som tas in i Finland med snabbfrakt från länder utanför EU uppges vara billigare än de är på riktigt. Varan uppges ofta kosta högst 45 euro, vilket är gränsen för tullfrihet.” Det berättades i en artikel på Riksnytt-sidan i Nya Åland i går.
– En massa sådana försändelser som beställs över Internet och som är värda betydligt mer än 45 euro hamnar i snabbfrakten, sade tullchefen Mika Pitkäniemi på Södra tulldistriktet i artikeln.
Nu vill Karl-Johan Nyholm, bevakningschef vid tullen på Åland, att varor som kommer med snabbfrakt från länder utanför EU ska kontrolleras noggrannare. Det berättar Ålands Radio.
– Karl-Johan Nyholm tänker ta upp förslaget om ökade kontroller av importpaket med tullens ledningsgrupp, skriver Ålands Radio i en nyhetsnotis på sin hemsida.
Vid Södra tulldistriktets sägs att det är särskilt bil- och motorcykeldelar, kläder och väskor som beställts från USA och som är värda mer än vad som uppges på tullblanketten, som hamnar fast i tullen. (ms)