DELA

”Tjuvfiske var misstag”

Två fisketrålare från den svenska västkusten är misstänkta för brott mot den åländska fiskelagen. Trålarna stoppades av sjöbevakningen sent på måndagskvällen, då de fiskade inom den åländska trålförbudszonen söder om Kökar, och eskorterades sedan i till hamn i Mariehamn.
– Vi erkänner att vi har varit på platsen, men det hela var ett misstag. Vi visste inte om att det fanns ett trålfritt område här, vi har inte fiskat i Östersjön på två år, säger skepparen på en av trålarna, som inte vill avslöja sitt namn eftersom han anser det hela vara ett så pinsamt misstag.
Skepparen berättar att de två båtarna trålar i par. Måndagen var första dagen de var i Östersjön och fiskade. Ombord finns nu cirka 15 ton fisk.
Det finns två trålförbundsområden på åländska vatten, ett söder om och ett norr om landskapet, för att ge strömmingen fri lejd till sina lekområden.
Svenska fiskefartyg får fiska på finländskt vatten med årliga kvoter som delas upp per båt.
Fallet utreds nu i samarbete mellan sjöbevakningen, polisen och landskapsregeringen. Fiskefartygen ligger tillsvidare vid kaj i Västerhamn och parterna kommer att träffas under dagen.(ab)