DELA

Talmannen mötte svensk kollega

Sveriges och Ålands talmän möttes i ett seminarium i går, ordnat av Sveriges riksdags svensk-åländska parlamentariska vänförening. Seminariet, som ordnades via en videoplattform, var arrangerat som en inledning av firandet av självstyrelsens hundraårsjubileum och hade deltagare från både lagtinget och riksdagen.

Föreningens ordförande Per Lodenius (C) var moderator och mötet inleddes med anföranden av Sveriges talman Andreas Norlén (M) och lagtingets talman Bert Häggblom (Ob). Från Åland deltog även lektor Dan Nordman som höll ett anförande om de svensk-åländska relationerna i ett historiskt perspektiv och Ålands fredsinstituts direktör Sia Spiliopoulou Åkermark talade om Ålandsexemplet i världen och vad det betyder för Sverige.

–  Det här visar vikten av att Ålands 100-års jubileum också uppmärksammas av Sverige. Det var ett stort intresse och fantastiskt att båda parlamentens talmän var på plats, det visar också på vikten av våra länders samverkan, säger Lodenius i lagtingets pressmeddelande om seminariet. (ck)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp