DELA

Svenskt militärplan kränkte finskt luftrum

Ett svenskt militärflygplan kränkte i går finländskt luftrum söder om Åland. Om planet även var inne i den demilitariserade zonen kring Åland är ännu inte utrett.
Det svenska planet, som var av typen Gulfstream IV G, kom från Uppsala och flög cirka 11 km i finländskt luftrum innan det vände tillbaka till Uppsala vid 13-tiden.
– Vi följde med det svenska planets färd från Uppsala söderut med övervakningsapparatur i Finland. Planet flög först i riktning ost-sydost och genade över den sydligaste kurvan av finskt luftrum. På utflygningen flög planet hela 56 kilometer i finskt luftrum och på tillbakafärden en kortare sträcka, säger försvarsmaktens informationsdirektör Ossi Kervinen.
Gränsbevakningsväsendet utreder kränkningen av luftrummet.
– Ett svenskt flygplan kan flyga i vårt luftrum om vi avtalat om det. Vi visste om att det här planet var i luften men hade inte kommit överens om att det skulle flyga i vårt luftrum, säger Kervinen.
Han säger att planet var ett militärt spaningsplan.
Kränkningen av finländskt luftrum skedde söder om Åland. Om planet samtidigt var innanför den demilitariserade zonen kring Åland är däremot oklart. Ålands gränser och gränserna för den demilitariserade zonen stämmer inte överens till alla delar.
– Det skall också utredas, säger Kervinen.
Lantrådet Roger Nordlund befann sig i Oslo på Nordiska rådets session i går och hade inte fått någon information om det svenska militärflygplanets kränkning av det finländska luftrummet och dess eventuella intrång i den åländska demilitariserade zonen.
– Jag vill avvakta med en kommentar tills jag vet mer. Men rent generellt utgår Åland från att alla respekterar vår demilitariserade zon, säger han. (hf/FNB)