DELA

Sundback firade Isle of Man

Ålands lagtings talman Barbro Sundback besökte den 5 juli Isle of Man för att delta i firandet av den autonoma öns nationaldag, den så kallade Tynwalddagen. I ett pressmeddelande berättar Barbro Sundback om Isle of Man:
Tynwald är inte bara namnet på öns nationaldag utan refererar även till öns parlament, som invånarna hävdar att är det äldsta i världen. Ur åländsk synpunkt kan det vara intressant att veta att det brittiska parlamentet inte har något inflytande på Tynwald. Ändå är det drottning Elizabeth II som formellt är stadsöverhuvud över Isle of Man mitt i Irländska sjön.
Drottningen har rätt att stoppa parlamentets lagar men blandar sig sällan i öns interna angelägenheter. Också den brittiska guvernören på ön har i praktiken bara en symbolisk makt.
På Isle of Man bor det 70.000 människor. Ekonomin bygger i stor utsträckning på finansiella tjänster och eftersom Isle of Man inte är med i EU och har egen skattebehörighet så lockar man till sig rika privatpersoner och företag, berättar Barbro Sundback i sitt pressmeddelande. Ekonomi och välfärd ligger på en hög nivå, konstaterar hon. (fs)