DELA

Stormfågelns testturer försenas

Stormfågelns planerade testturer mellan Åland och Kapellskär skjuts upp. Meningen var att det skulle bli av redan i sommar, men ett nytt samarbete med italienska IF Design orsakar en liten försening. Nu är planen att testturerna ska göras senare i höst istället.
Tidigare har Nyan skrivit om att Stormfågeln, en båtprototyp, skulle testköras mellan Åland och Kapellskär i sommar. Det skjuts nu upp till hösten på grund av att Stormfågeln AB har tecknat ett licensavtal med IF Design i Turin, Italien, berättar företagets styreleseordförande Magnus Ullman.
Istället kommer testturerna till Åland att göras senare i höst. Meningen är att man med Stormfågeln, som uppges vara speciellt skonsam mot miljön, ska kunna ta sig från Kapellskär till Åland på 30 minuter, och dessutom inte störas av stormar.


Designen ska göras av den italienske designern Dominique Taffin, som också är chefsdesigner på IF Design. Företaget kommer till anläggningen i Fisksätra i mitten av augusti för uppmätning och tester.
I och med samarbetet innebär det också att Stormfågeln kommer att marknadsföras ordentligt internationellt. Det italienska företaget har planer på att marknadsföra båten i Medelhavsområdet, Västindien, Norden och vissa asiatiska marknader.
Planen är att produktionen ska starta i början av 2008. Priset för båten i basutförande blir 1.050.000 euro och Stormfågeln AB får en royalty på 7,5 procent per båt.
Det första kontraktet beräknas tecknas i år, och på det får man en så kallad ”signing fee” om 150.000 euro. 80.000-85.000 euro beräknas dessutom gå till bolagets kostnader för sina åtaganden i samband med avtalet inklusive klassningskostnader. (js)