DELA

Stockholm dyrt för flyget

Det är trafiken på Stockholm som drar ner resultatet för Air Åland. Det säger vd Jan-Erik Sundberg med anledning av Nya Ålands ledare i fredags.
Trots att det råder trafikplikt på rutten, vilket betyder att landskapet subventionerar trafiken i enlighet med den upphandling som har gjorts, så gick rutten 233.000 euro back under fjolåret. Det totala underskottet för året var runt 350.000 euro.
Det betyder att Helsingforstrafiken är i stort sett lönsam också för Air Åland, även om det finns mer att få ut också där, enligt Sundberg.
– Det vi arbetar mycket med nu är att få bättre fart på Stockholmslinjen. Vi var på god väg med en 30 procentig uppgång tidigare i våras. Men det var före vulkanaskan och strejkerna.
Det man hade bra på gång både västerifrån och österifrån var gruppbokningar, men också de har minskat i och med trafikstoppen på grund av vulkanaska och strejker.
Eero Laks på flygbolaget Finncomm sade tidigare i veckan till Nya Åland att hans bolag var intresserat av att ta över Helsingforslinjen, den enda lönsamma, om Air Åland inte orkar. (ht)