DELA

Spanskt experiment följs noga

I Barcelona, Spanien tilläts 5 000 personer gå på konsert i förra veckan. Alla tvingades samma dag göra ett snabbtest och det var tvång på ansiktsmask. Nu ska experimentet utvärderas och eventuell smittspridning följas upp.

Om experimentet faller väl ut och det inte orsakar smittspridning. Kan det vara, ur epidemiologisk synvinkel, en väg framåt för evenemang på Åland?

– Ja, jag ser framemot utvärderingen. Frågan är om det är värt resurserna som det kräver? Om man är tveksam borde man inte ordna den typen av evenemang, alls, säger Knut Lönnroth.

Han konstaterar att snabbtest är säkrare än att mäta temperatur, men osäkrare än PCR-test. Han anser att snabbtest funkar bäst för en kort tidsperiod, några timmar framåt, exempelvis för en konsert.

Knut Lönnroth säger att Åland utvärderar olika tester och avslutar med att inte utesluta det spanska upplägget, längre fram. (eh)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp