DELA

Sluta slösa nästa vecka

Agenda 21 meddelar att vecka 16 också går under namnet ”Sluta slösa-veckan”. Syftet är att konsumera mindre och leva mer och bakom initiativet ligger Återvinningsrörelsen i Finland där 20 medborgarorganisationer ingår.
Exempel på vad man kan göra är att välja högklassig, gärna närproducerad mat, och se till att måltiderna planeras så att ingen mat behöver slängas oanvänd. Ett annat sätt är att åka kollektivt, cykla eller samåka vid resor samt att helt enkelt låta bli att konsumera.
– Det är dyrt att ha en livsstil som förbrukar mycket naturtillgångar. Mindre utgifter ger möjlighet till mindre inkomst och mer fritid, kanske till exempel en förkortad arbetsvecka, står det på www.nuukuusviikko.fi/svenska.
Lokalt arrangerar Agenda 21 på onsdag ett lappa och laga-tillfälle där deltagarna lär sig reparera trasiga kläder samt en lunchföreläsning på torsdag med Charlotta Solax från Ålands marthadistrikt. Hon ger tips för en ekologisk livsstil. Dessutom visar Föglös Agenda 21-grupp under veckan utställningen ”Sluta sopa”.
– Utställningen tar upp problemet med vår växande produktion av sopor och tipsar om alternativ. Under veckan finns den på Ålandsbankens kontor i Föglö, skriver kontoret i ett pressutskick. (mt)