DELA

Skördesäsongen har repat sig efter junikylan

Efter ett kallt och regnigt juni och ett varmt och torrt juli behövs nu både fortsatt regn och värme för att höstens skördar ska bli lyckade.
– Det ser bra ut, men det är fortfarande för tidigt att ställa en prognos, säger Henry Lindström vid Ålands producentförbund.
Efter rapporter om små till nöjaktiga skördar i Finland i år har prognosen nu svängt något, och blivit mer hoppfull. Men ännu finns det ingen garanti för att säsongen blir lyckad.
– Det är fortfarande för tidigt att ställa en prognos. Det kan hända mycket ännu, säger Henry Lindström, vikarierande vd för Ålands producentförbund, ÅPF.
Det man kan säga med säkerhet är att julivädret har varit gynnsamt för grödorna efter junikylan.
– Regnet och kylan gjorde så att grödorna i princip stod stilla i juni. Nu när det har blivit varmt och vi har haft några ojämna regn har det gjort att det har skjutit fart. Grödorna har repat sig väldigt bra. Höstrapsen och höstspannmålen har till exempel nu börjat anta en mer gulaktig färg som de gör när de mognar, säger Lindström.
Istället kan det hända att det blivit lite för varmt.
– Majs växer bättre ju varmare det blir men så är det inte i alla fall. Det är för varmt för att vissa grödor ska kunna utnyttja det, till exempel får potatisen svårt att transportera vatten. (fq)