DELA

Rysk förening på besök

Föreningen Åland-Rysslands regioner gästades i går av fyra företrädare för Föreningen Kalinka som har sitt säte i staden Lomonosov. Staden som ligger vid Finska vikens södra strand hette fram till 1948 Oranienbaum. Sedan 1961 är staden Mariehamns ryska vänort.
– Föreningen Kalinka driver flera internationella samverkansprojekt som en del av staden Lomonosovs vänortsutbyte med andra länder, skriver Eckerös kommundirektör Jörgen Lundqvist i ett pressmeddelande om besöket.
Föreningen Åland-Rysslands regioner ingick i april 2007 ett formellt samverkansavtal med föreningen som syftar till att aktivera det ideella utbytet med Åland jämsides med det redan etablerade vänortssamarbetet med Mariehamns stad.
– Under gästbesöket diskuterades flera projekt för bland annat. kultur- och ungdomsutbyte mellan föreningarna, skriver Lundqvist.
Under tisdagsförmiddagen genomfördes ett samråd med företrädare för Mariehamns stad. Besöksdelegationen samtalade också med ledamöter i Lagtinget. Under eftermiddagen besökte sedan de ryska gästerna Bomarsund. (ml)