DELA

Rusmedelsmöte gav många idéer

Deltagarna från Finland, Sverige, Danmark, Norge, Island, Grönland, Färöarna och Åland har diskuterat flera olika teman i ämnet rusmedel och missbruk på den Nordiska rusmedelskonferens som hållts i Mariehamn och Eckerö sedan i måndags.
– Ett av våra teman har varit riskbruk, det vill säga bruk som ligger i riskzonen för att utvecklas till ett missbruk. Där har vi diskuterat olika projekt och arbetssätt för att upptäcka riskbruk i tid och hur man kan göra folk uppmärksamma på sin egen konsumtion, berättar socialinspektör Synnöve Jordas.
Under konferensen diskuterades även alkoholens ekonomiska konsekvenser, riskförebyggande drog- och alkoholpolitik för 16-30 åringar samt hur man kan använda sig av internet för att sprida information.
Vad har ni fått ut av konferensen?
– Vi har fått många bra idéer som vi ska fundera och diskutera kring och se vad som går att genomföra och vad vi kan åstadkomma. Det här nordiska samarbetet har pågått länge och genom åren har det gett oss väldigt mycket. Eftersom alkoholkonsumtionen bara ökar i Finland är den här typen av samarbete hemskt viktigt.
Ifjol hölls konferensen i Sverige och nästa år ordnas den på Island. (ak)