DELA

Röstregister korrigeras

När tiden för rättelseyrkanden till rösträttsregistret gick ut, den 1 oktober, hade centralnämnden för lagtingsval fått in 15 rättelseyrkanden. Alla godkändes och korrigerades, skriver centralnämnden i ett pressmeddelande.
De flesta ändringarna gällde personer som fått sin hembygdsrätt efter den 1 september och därför inte fanns med när registret gjordes upp. Som vanligt upptäcktes också några fall där innehavet av hembygdsrätt aldrig blivit registrerat. Sådana brister kan kontrolleras när som helst, också när det inte handlar om rösträtten i val.
Den 5 oktober klockan 12.00 vinner registret laga kraft, tills dess noteras också dödsfall.
I dag, lördag 6 oktober, inleds förtidsröstningen på de allmänna förtidsröstningsställena. Därutöver ordnas förtidsröstning på ett 10-tal vårdinrättningar i landskapet, men bara för de intagna.
En ytterligare möjlighet att förtidsrösta är den så kallade brevröstningen. Det innebär att man beställer material från sin hemkommun, eller senaste bosättningskommun på Åland, och sedan skickar tillbaka sina röster per brev. Mera information finns på hemsidan www.val.ax. (ab)