DELA

Priserna steg under april

De åländska konsumentpriserna steg i april med 1,8 procent på årsbasis. I mars var siffran 1,9 procent. Det meddelar Ålands statistik- och utredningsbyrå.
– I april inverkade högre priser inom huvudgrupperna ”bostäder, vatten, elektricitet, gas och övriga bränslen” samt ”transport” mest på den totala uppgången (med 1,0 procentenheter vardera), medan lägre priser inom huvudgruppen ”livsmedel och alkoholfria drycker” dämpade inflationen mest (med 0,6 procentenheter). Den månadsvisa förändringen från mars till april 2010 var 0,3 procent, skriver Åsub i sin rapport.
Sänkningen i den sistnämnda gruppen beror främst på att mervärdesskattesatsen på livsmedel i oktober förra året sjönk från 17 till 12 procent. Det betyder att livsmedelspriserna borde ha sjunkit med 4,3 procent.
– På Åland sjönk livsmedelspriserna med 5,5 procent från september till oktober, medan de i Finland sjönk med 5,6 procent. Mellan mars och april steg livsmedelspriserna på Åland med 1,7 procent (i Finland steg de med 0,3 procent). Sedan april i fjol har livsmedelspriserna på Åland minskat med 4,1 procent och i Finland med 5,6 procent.
Konsumentpriserna i Finland steg på årsnivå med 0,9 procent i april jämfört med 0,6 i mars. I Sverige steg den under samma period med 1,0 procent vilket är något lägre inflationstakt än i mars då den steg med 1,2 procent. (mt)