DELA

Övernattningarna fortsatte att minska

Antalet övernattningar på Åland var i augusti 29 377. Det är en minskning med drygt fyra procent jämfört med samma månad i fjol.
Statistiken, som har tagits fram av Ålands statistik- och utredningsbyrå ÅSUB, visar att gästerna från både riket och från Sverige var färre i år än i augusti 2013. Från Finland minskade övernattningarna med hela 15 procent och från Sverige var motsvarande tappning sex procent.
Däremot ökade antalet övernattande besökare från övriga länder med hela 54 procent, men ÅSUB påpekar i ett pressmeddelande att förändringen blir extra påtaglig när jämförelseantalet är litet.
Beläggningsgraden för den totala kapaciteten på de åländska hotellen var 67 procent i augusti, jämfört med 86 procent i juli.
Majoriteten, 49 procent, av besökarna som stannade här över natten kom från Sverige. 37 procent kom från riket. De finländska gästerna stannade i genomsnitt 1,5 nätter och de svenska 1,7 nätter. Gäster från andra länder stannade i genomsnitt lite längre – 2,3 nätter.
ÅSUB skriver i pressmeddelandet att siffrorna för augusti baseras på uppgifter från 13 hotell. Ett hotell har ännu inte lämnat in sina uppgifter, vilket innebär att att statistiken är preliminär.
Också i början av sommaren minskade övernattningarna. I juni sjönk antalet övernattningar med fem procent jämfört med samma månad 2013. Hittills i år har de åländska hotellen haft 149 547 övernattningar. Det är en minskning med 8 800 övernattningar eller sex procent jämfört med förra året. (mw-w)