DELA

Överläkare avfärdar lagtingsmans blodproppsteori

I Ålands Radio avfärdar överläkaren Maija Kaukonen, vid Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet – Fimea, påståendet att coronavaccin kan leda till blodpropp flera månader efter sticket.

Som Nyan berättade i måndagens tidning är lagtingsledamot Stephan Toivonen (ÅLD) sjukskriven då han nyligen drabbats av en blodpropp. Något han själv ser som en ”indirekt biverkning” av covid-vaccineringen i våras, då han han upplevde svullna lymfkörtlar.

ˮFörstorade lymfkörtlar är en vanlig biverkning i samband med vaccination och är en naturlig reaktion från kroppens immunförsvar. Däremot saknas kända samband mellan förstorade lymfkörtlar och bildandet av blodproppar, enligt Maija Kaukonen som inte har tagit ställning till det enskilda fallet, men som lutar sig mot data från de över 500 miljoner doser av vaccin mot covid-19 som har givits inom EU.ˮ skriver Ålands Radio på sin hemsida. (ab)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp