DELA

”Oljeskyddet bättre än för tio år sedan”

– Statusen på oljeskyddet är betydligt bättre nu än för tio år sedan.

Det svaret gav lantrådet Veronica Thörnroos (C) Camilla Gunell (S) i lagtinget på måndagen, som respons på hennes skriftliga fråga.

Camilla Gunell påtalar att landskapets oljeberedskapsplan är föråldrad och att det krävs överenskommelseförordningen med riket om gränsbevakningens roll vid en större olycka.

Lantrådet utvecklar med att man för ett år sedan inlett en dialog med gränsbevakningen om det operativa ansvaret vid miljöolyckor, men att processen inte är färdig. Det operativa ansvaret ligger i dag på räddningsmyndigheterna, men om det behövs handräckning så är det landskapet som ska be om den av gränsbevakningen, som har tre större fartyg. Sedan slutet av mars ska det också finnas en första oljesaneringsinsats stationerad på Kökar, förutom de som sedan tidigare finns i Möckelö, Berghamn, Långnäs och Korrvik. (eh)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp