DELA

Oljebrännare fick idépris

En ny typ av oljebrännare, FRAN-brännaren, som kan användas med olika slags biobaserade oljor och bränslen för uppvärmning av byggnader har vunnit idé- och innovationstävlingen Innofinland 2008 på Åland.
Tävlingen, som här ordnas av Ålands teknologicentrum i samarbete med Ålands företagareförening, har i år bland annat energibesparing som tema.
FRAN-brännaren har uppfunnits av Frej och Andreas Nordlund i företaget Fran í Sund.
Brännaren kan ersätta traditionella oljebrännare och fungerar bland annat med rapsolja och restprodukter från till exempel storkök. Tillsvidare finns bara en prototyp men den har varit i kontinuerlig provdrift i fem år och visat sig fungera.
Tävlingsjuryn konstaterar i ett pressmeddelande att ökad användning av biobränslen kan leda till nya jobb inom lantbrukssektorn och minska behovet av importerad olja.
– FRAN-brännaren är enkel att tillverka och kan skapa nya arbetsplatser inom den mekaniska industrin, skriver Ålands företagareförening i ett pressmeddelande..
Priset är 1.000 euro och också en nominering till den riksomfattande tävlingen som har final i mitten av december. (tt-s)