DELA

Nytt initiativ om sänkt fart

SUND. Som Nyan tidigare berättat vill Sunds kommun se en åretrunt-sänkning av hastigheten på landsvägen intill bostadsområdet i Sund Prästö där det i dag råder 70 kilometer i timmen större delen av året och 50 på sommaren. Hösten 2007 skickade kommunen in en anhållan hos landskapsregeringen, men ingen sänkning blev av den gången.
Efter att ha diskuterat med de boende på Prästö beslöt kommunstyrelsen förra veckan att skicka in ett nytt initiativ till trafikavdelningen. Man vill sänka hastigheten för att förbättra trafiksäkerheten på området där det finns 35 barn och ungdomar som åker skolbuss under vinterhalvåret.
– En annan aspekt är att i Finland, sänks hastigheten under vinterperioden, medan den höjs på Prästö. När väglaget blir sämre borde inte hastigheten ökas, skriver styrelsen i sitt initiativ.
Vidare skriver man att sikten är dålig på flera ställen på den aktuella sträckan.
– Det skiljer 20 sekunder mellan att köra 50 km/h och 70 km/h mellan färjfästet och Furulundsgården i Bomarsund. Man vinner således inte så mycket i tid på att öka hastigheten vintertid. (mt)