DELA

Ny vindkraftpark på gång på Föglö

Aktiebolaget Föglö vind planerar en ny vindkraftpark. Alfons Boström i styrelsen säger att allt är i ett verkligt initialskede ännu och att man nu börjat arbeta med alla tillstånd som behövs. Ännu är det inte ens bestämt hur många och hur stora vindkraftverken blir men tre till fem stycken har nämnts i förhandsplaneringen.
Att Åland kommer med i det finländska stödsystemet, de så kallade inmatningstarifferna, är också en förutsättning för att projektet överhuvudtaget ska bli av.
Föglö fullmäktige har förordat ansökan om jordförvärvstillstånd på de aktuella områdena i Flisö och Hummersö. Det handlar om tre stycken markområden på totalt 0,7 hektar i Flisö by samt två stycken områden på 0,7 hektar i Hummersö by.
Föglö Vind Ab:s hemort är Föglö och företaget är registrerat 3 december i fjol. Styrelsen utgörs förutom Alfons Boström också av svenske medborgaren Jakob Falkman, ordförande, samt Jörgen Westerlund. Boström och Westerlund har åländsk hembygdsrätt och äger de markområden som bolaget skulle arrendera. (as)
.