DELA

Ny bok om spritsmugglingen i skärgården

I kväll tisdag klockan 18.30 presenterar Gustav Wickström sin nya bok ”Ett skepp kommer lastat” på stadsbiblioteket.

Boken, som bär undertiteln ”Spritsmuggligen i skärgården under förbudstiden 1919–1932”, skildrar i text och bild hur förbudslagen ledde till en utbredd smuggling av alkoholhaltiga drycker i Åbolands och och Ålands skärgård. Bland annat får vi en bild av hur det gick till i Kökar, Sottunga och Brändö under förbudstiden.

”Så snart förbudslagen trätt i kraft lade sig utländska fartyg, fyllda med sprit, för ankar utmed den finländska kusten. Skärgårdsborna kunde mot ersättning lotsa ut smugglare till de här skutorna och en del gick också själva med i hanteringen. Varken tullen eller polisen var förberedd för sin uppgift som övervakare av den nya lagen och respekten för bestämmelserna var i början så svag att många sympatiserade med dem, som lyckades lura myndigheterna”, står det att läsa i baksidestexten.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp