DELA

Nu kan skolor testa vattnet

Vad berättar siktdjupet om vattendragets tillstånd? Finns det blågröna alger i vattnet och är det tryggt att simma där? Hur ser vattnets syretillstånd ut? Hur mycket P (fosfor) och N (kväve) finns det i vattnet?

Det är frågor som Godby och Strandnäs högstadieskolor nu kan få svar på sedan Godby Rotaryklubb och Mariehamns Rotaryklubb donerat vattentest-utrustning som en del i Rotarydistrikt 1410:s arbete för Östersjön.

– Tanken är att eleverna tillsammans med läraren tar vattenprover från det närmaste lämpliga vattendraget och analyser kvaliteten i vattnet. Arbetet ingår således i elevernas skolschema för biologi eller kemi, skriver Anita Häggblom med Rotary-titeln District Governor 2020–21.

Projektet görs i samarbete med SYKE, Finlands Miljöcentral, dit man rapporterar fynden och som sedan sammanställer svaren på www.meriwiki.fi. Hittills har cirka 60 skolor i Sydvästra Finland och Åland antagit utmaningen med att införa vattentestet i skolschemat, säg i ett pressmeddelande. (ms)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp