DELA

Nordiskt it-samarbete kring hälsodata

Hälsodata och barnens dataskydd var i fokus på de nordiska dataskyddsmyndigheterns årsmöte i Helsingfors. Åland representerades av Datainspektionens chef Lena Nordman. Myndigheterna ska bilda en arbetsgrupp med fokus på barns onlinespelande.

”I det första skedet ligger arbetsgruppens tyngspunktsområde på att ge information och höja medvetenheten. Senare etapper riktar in sig på att identifiera gemensamma behov för vägledning och tillsyn” skriver Lena Nordman i ett pressmeddelande.

Åland, Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island och Färöarnas representanter enades om en deklaration om framtiden.

”De nordiska dataskyddsmyndigheterna förtätar det praktiska samarbetet genom att dela information och bästa praxis bland annat i fråga om barns online-spel, offentlighetlagstiftning, ärendehantering och den europeiska hälsodatarymden.”

Länderna har ”unika, omfattande nationella register för hälsodata och en komplex lagstiftning som gäller hälsodata.” (pd)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp