DELA

Nordea levererade starkt halvår

Nordea är sist ut bland de stora bankerna med årets halvårsrapport. Liksom för Ålandsbanken, som är på väg mot ett nytt rekordår, så har avgifts- och provisionsnettot ökat kraftigt, 30 procent under det första halvåret. Nordea redovisar ett förbättrat rörelseresultat med 36 procent. Dessutom har Nordea valt att redan nu återföra reserveringar av kreditförluster som aldrig förverkligats.

– Ökningen berodde på en stark intäktstillväxt, strikt kostnadskontroll och avsevärt minskade kreditförluster. Intäkterna ökade med 16 procent jämfört med samma kvartal i fjol, och räntenettot ökade med 13 procent, den högsta tillväxttakten på tio år, kommenterar vd:n och koncernchefen Frank Vang-Jensen,

Nordeas styrelse är redo att besluta om en utdelning av högst 0,72 euro per aktie, med utdelning i oktober, när de nuvarande restriktionerna har hävts. Liksom Ålandsbanken avser även Nordea att börja återköpa aktier. (bn)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp