DELA

Nauclér talade i Presidentforum

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér representerade den svenska riksdagsgruppen när president Tarja Halonen sammankallade centrala opinionsbildare till det så kallade Presidentforumet, berättas i ett pressmeddelande.
Forumets tema var ”Finland i Europa – Europa i världen” och huvudinläggen hölls förutom av Tarja Halonen av EU-kommissionären Olli Rehn, finansminister Jutta Urpilainen, utrikesminister Erkki Tuomioja och biståndsminister Heidi Hautala.
Nauclér höll två anföranden som berörde den globala ekonomiska krisen och hur man ska få gehör för nordiska och europeiska värden i ett globalt perspektiv. Hon talade för en global transaktionsskatt och för förtroendeskapande åtgärder i Europa, exempelvis nedrustning.
Nauclér menar också att nästa steg i det nordiska samarbetet är ett eget ministerråd för den nordiska säkerhets- och utrikespolitiken.
– Genom ett nära samarbete på nordisk och EU nivå kan vi öka vårt inflytande på den internationella arenan och samtidigt själva stå bättre rustade för det som sker på en global nivå, skriver Nauclér i pressmeddelandet. (ns)