DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nattlig brand hos Ålands skogsindustrier

En brand utbröt hos Ålands Skogsindustrier i Godby sent i torsdags kväll. Släckningsarbetet pågick i flera timmar under natten.

– Branden misstänks ha börjat i ett transportband på sågverksidan, säger Lennart Johansson, räddningschef för Räddningsområde Ålands landskommuner.

Branden spred sig sedan till fasaden på sågverksbyggnaden.

– Vi har plockat ner 300-400 kvadratmeter fasad, och hittade en glödbrand i en vägg och en annan i takkonstruktionen, så vi måste frilägga där också, säger Lennart Johansson.

Arbetet pågick till halv fyra på fredag morgon.

– Vi tog hjälp av entreprenörer på natten, så stor eloge till dem som hade en grävmaskin och ett lastflak på plats inom en timme, säger Lennart Johansson.

Han tackar också Finströms, Östra Saltviks och Jomalas frivilliga brandkårer för en lyckad första insats.

Sågverket står stilla

Anders Mattsson, vd för Ålands Skogsindustrier, säger på fredagsförmiddagen att det är lite tidigt att säga exakt hur stora skadorna är ännu.

– Men det verkar som vi klarade oss relativt lindrigt undan. Antagligen började branden i ett mobilt transportband och spred sig sedan till sågbyggnadens yttervägg. Släckningsarbetet kom igång väldigt snabbt, och branden har inte spritt sig in i sågverket nästan alls.

Planen är att ta sågverket ur drift under fredagen medan man försäkrar sig om att inga värre skador uppstått.

– Men jag tror inte det blir något långt driftsstopp, säger Anders Mattsson.