DELA

Lutar mot ja på Irland

Det är fördel ja-sidan när resultatet från irländarnas andra omröstning om EU:s Lissabonfördrag blir klart i dag lördag. Partiers enkäter i Dublin tyder på att EU-etablissemanget kan andas ut.
I juni 2008 sade drygt 53 procent av de irländska väljarna nej till Lissabonfördraget. Det chockade EU-eliten, som därefter har arbetat fram garantier för att fördraget inte ska påverka Irlands militära neutralitet, abortlagstiftning eller skatteregler. Dessutom får Irland och övriga EU-länder behålla var sin EU-kommissionär även i fortsättningen.
Och garantierna verkade ha gett resultat när vallokalerna stängde klockan 22 lokal tid på fredagskvällen.
–Vallokalsenkäter tyder hittills definitivt på en svängning mot ”ja”, särskilt i arbetarklass- och innerstadsområden som mangrant röstade ”nej” förra gången, sade en av partiet Fianna Fáils medarbetare i Dublin till nyhetsbyrån Reuters.
Enkäterna är långt ifrån heltäckande, de genomfördes av partier för internt bruk och bara i huvudstaden. Men tillsammans med rapporter om högre valdeltagande är de en fingervisning om att ja-sidan är den troliga segraren när rösterna räknas på lördagsförmiddagen. (FNB–TT)