DELA

Lusse tävlar i EU-frågesport

Ålands lyceum deltar på fredagen i den sista regionala uttagningen till tävlingen Euromitta ’07. Euromitta är en EU-frågesport för gymnasier och yrkesläroanstalter i Finland.
I år anordnades det skriftliga provet i skolorna den 6 september, och de skolor som fått de högsta poängen inbjöds till de regionala uttagningarna. Skolans lag består av de tre elever som besvarat frågorna bäst.
Ålands lyceums lag tävlar i den sista regionala uttagningen för Södra Finland som äger rum hos Turun Radio, Åbos radio. Tävlingen bandas och sänds ut i Turun Radio lördagen den 10 november klockan 9.05. Tävlingen är tvåspråkig och på fredag tävlar, förutom Ålands lyceum, Lovisa gymnasium och tre finska lag från Esbo, Åbo samt Helsingfors.
I juryn sitter europaparlamentariker Alexander Stubb. Det lag som segrat i den regionala uttagningen inbjuds till den nationella finalen som anordnas den 23 november i Helsingfors. Vinnarna i finalen får en resa till Bryssel i januari 2008 för att bekanta sig med arbetet vid Europaparlamentet. Det är Europaparlamentets informationskontor i Finland som har organiserat frågesporten varje år sedan 1998. (ab)