DELA

Lumme skriver till lagtinget

Krister Lumme vänder sig till lagtinget för att den vägen försöka få en ändring i landskapsregeringens beslut att kompensera de barn som åren 1953-1971 utsattes för vanvård i Stiftelsen Hemmet i Lemland med en fond på 30 000 euro och en minnesceremoni. Som Nya Åland tidigare har berättat anser Lumme att beslutet, som han kallar hyckleri, visar brist på empati.

– Bevisligen har det åländska samhället vanvårdat och misshandlat de barn man skulle vårda. Detta med kränkningar som gav dem ett livslångt psykiskt lidande, skriver Lumme till lagtinget.

Han kräver ekonomisk ersättning för kränkning, ekonomisk ersättning för efterföljande skador och ekonomisk ersättning som bekräftelse.

Alla som vanvårdats skall få 5 000 euro för varje år de var intagna och en fond på 50 000 euro skall öronmärkas för barn på Åland som i dag behöver hjälp och stöd i vården. I fondens stadgar skall det dessutom tydligt framgå att den är ”till minne av dem som avlidit i tidig ålder av de skador de erhöll av det åländska samhället”.

<”Byline e-post”>