DELA

Lika många arbetslösa som ifjol

Den öppna arbetslösheten på Åland uppgick i april i år till 2 procent, samma som i april ifjol. Antalet lediga platser var dock 437 stycken vilket är 150 platser fler jämfört med situationen för ett år sedan.
Det här visar den statistik som ÅSUB har tagit fram i samarbete med Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, som även har bidragit med dataunderlag.
Den totala arbetslöshetsgraden, som inkluderar 56 personer i sysselsättningsåtgärder, uppgick till 2,4 procent. Arbetslöshetsgraden var 0,6 procentenheter högre för de åländska männen än för kvinnorna och arbetslöshetsgraden för ungdomar under 25 år och för de 55 år fyllda var högre i år jämfört med april ifjol. Majoriteten av de arbetslösa har utbildning på mellannivå eller lägre.
– Trenden för arbetslösheten har en längre tid varit så gott som oförändrad, medan andelen lediga platser ser ut att återigen börjat stiga efter en period av en lägre nivå, skriver ÅSUB i ett pressmeddelande.
Statistiken visar dessutom att antalet tillsatta platser har ökat från 285 till 305 platser jämfört med förra året. Flest tillsatta platser, 96 stycken, fanns inom yrkeskategorin service. (ml)