DELA

Liberal oro för hyperinflation och hög ränta

Landskapsregeringens andra tilläggsbudget förutsätter en ljus ekonomisk framtid. Men hoten om hyperinflation och räntehöjningar är något som man bör ta med i beräkningen, menade Liberalernas Ingrid Zetterman i en replik till Tage Silander i måndagens budgetdebatt.

– Vi pratar om att räntan är mycket låg och att ingen kommer våga höja den, men i min mening är det precis lika sannolikt med en hyperinflation och kraftigt höjda räntor som en fortsatt minusränta. Hur ser ledamot Silander på det?

– I ungefär tio års tid har jag sagt att inflationen kommer att öka. Jag har haft fel hela tiden. Förra veckan gick Warren Buffet ut och sa att det kommer bli en hyperinflation, vänta bara. Vem som har rätt, jag eller Buffet, kan vi bara avvakta och se, blev svaret.

– Exakt min poäng, med de ekonomiska svängningarna kommer kollapser på marknader som man inte trodde var möjliga. Det som jag uppfattar att man måste göra i en sådan situation är att hoppas på det bästa och förbereda sig på det värsta. Det som jag uppfattar att landskapsregeringen gör nu är att bara hoppas på det bästa, men förberedelsen för det värsta ser man inte så mycket av, svarade Zetterman. (ck)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp