DELA

Lantrådet till Grönland, Island och Skottland

Den 23 maj reser lantrådet Camilla Gunell till Grönland på inbjudan av landstyresförman Aleqa Hammond. På programmet står bland annat möten med den grönländska regeringen och Danmarks representant riksombudsmannen Sören Hald Möller. Gunell kommer besöker även Grönlands sjöfartsrelaterade verksamheter och utbildningar där utbildnings- kultur- och jämställdhetsminister Nick Nielsen står för värdskapet. Lantrådet ska dessutom öppna en utställning om Ålands självstyrelse på universitetet i Nuuk. I samband med öppnandet planeras även ett miniseminarium i ämnet.
Efter Grönlandsbesöket reser Gunell till Island och de nordiska statsministrarnas möte i Akureyri. Det är den andra gången som även Färöarnas, Grönlands och Ålands regeringschefer deltar i statsministrarnas sommarmöte.
Förvaltnings- och utvecklingschef Dan E. Eriksson följer med Gunell till Grönland och Island.
I höst planerar lantrådet en resa till Skottland.
– Programmet är till den delen inte fastslaget, men från Skottlands sida finns ett intresse av att lära sig mer om den åländska autonomin. Det är särskilt med beaktande av de skottska ögrupperna Hebriderna, Orkney och Shetland som det finns ett intresse för Åland, skriver Gunell i ett pressmeddelande. (ml)