DELA

Landskapsdagarna fick stor uppmärksamhet

Nyheter om de åländska landskapsdagarna i Helsingfors var de som fick störst spridning i media under juni månad.
Den åländska midsommarstången uppmärksammades också stort.
Totalt nämndes Åland 310 gånger i rikets tidningar i juni månad. Det visar pressöversikten som Ålandskontoret i Helsingfors har sammanställt.
Landskapsdagarna uppmärksammades mest. Hela 51 inslag, varav 13 i etermedia, handlade om dem. Färgbilder med bland annat landshövdingen till häst vid öppningståget, bondbröllopet och resningen av midsommarstången prydde flera av tidningsartiklarna.
Midsommarstången och det åländska midsommarfirandet uppmärksammades även i fem artiklar där Åland presenterades som turistmål. Totalt fanns 26 artiklar med inriktning på turist-Åland. Om bland annat Källskär och Brändö berättades det i dessa.
Andra nyheter som det skrevs om i riket var dessa:
8 tidningar rapporterade om mötet som ägde rum mellan Rysslands och Finlands tulldirektörer på Åland i mitten av juni..
I 12 tidningar kunde man läsa om att sälbeståndet ökat på Åland med cirka 5000 individer under de senaste fem åren.
11 notiser berättade att Stockholms tingsrätt hade förkastat åtalen mot den 35-åriga svenska man som var misstänkt för delaktighet i rånet mot Ålandsbanken ifjol.
10 tidningar skrev om olyckan som skedde i slutet av juni då en finländsk man föll överbord från Viking Amorella och befarades att ha drunknat söder om Sottunga.
Nya åländska frimärken presenterades i tre artiklar.
IFK Mariehamns matcher refererades i 21 notiser.
Världscupen i beachvolley, Paf Open, nämndes i två korta tidningsnotiser och i MTV3 Seitsemän uutiset där verksamhetsledaren för tävlingen, Simon Dahl, intervjuades.